Какво е необходимо да знаем при избор на видеонаблюдение и СОТ

С нарастването на битовата престъпност доста хора започват да предпочитат защитата на своя дом или офис посредством видеонаблюдение или СОТ. Съвременните технологии и интернет дават все повече възможности за директен видео контрол на помещения, дистанционен контрол на достъпа, както и своевременно известяване за непозволено влизане във Вашата частна собственост.
Добре е да имате предвид няколко съображения преди да пристъпите към избор на фирма или техника, с които ще обезпечите Вашето имущество:
  • Доверявайте се на изпитани марки техника и фирми с гаранционно обслужване.
Стойността на монтирането на СОТ и видеонаблюдение може да варира в широки граници в зависимост от цена на използваната техниката, софтуер, гаранционно и следгаранционно обслужване и пр. Понякога с цел по-ниска цена, доста хора са готови да направят компромис с качеството на техниката или остарял софтуер. Имайте в предвид, че използването на некачествени компоненти води до рискове от блокиране на цялата система за видеонаблюдение или СОТ, а използването на стар софтуер води до повишаване риска от качване на вируси и блокиране на цялата система за видеоконтрол.
  • Използвайте техника, която има сервизно обслужване в България.
Дори да може да си позволите възможно най-скъпата техника и модерен софтуер, ако те нямат възможност за адекватно обслужване, поддръжка и гаранционен/извънгаранционен сервиз в България, вие няма да имате възможността да използвате пълния спектър от възможностите, които тази техника предлага.
  • Изберете контролен панел и софтуер с т.нар. юзър френдли интерфейс или казано на разбираем език – лесен за използване контролен панел.
Сериозните вносители на СОТ техника предлагат на широк избор от софтуер на български, както и контролни панели с тъчскрийн и панели за бърз достъп. Убедете се, че софтуера, който ви се предлага няма да затрудни както Вас, така и членовете на вашето семейство или хората, които ще работят с въпросната програма.
Накрая бихме искали да ви обърнем внимание, че периодичната профилактика на вече монтираните системи за видеонаблюдение и СОТ намаляват риска от неоторизиран достъп до Вашата собственост и хакване на заложения софтуер.